ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στουρνάρας: Οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν αν δεν τηρήσουμε τις συμφωνίες

Σαφείς αιχμές για την στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο μνημόνιο αφήνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας κατά το διάστημα 2014-15, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η διαφορά των δύο πλευρών –δανειστών και Ελλάδας– το φθινόπωρο του 2014 ήταν «πολύ μικρότερη των μέτρων που ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν με το τρίτο μνημόνιο». Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» είπε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία από το 2010 έχει κάνει «αναμφισβήτητη» πρόοδο, σπεύδοντας ωστόσο να προειδοποιήσει παράλληλα, ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα «οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν».

«Η βασική δομή της οικονομίας θεωρώ ότι έχει αρχίσει να αλλάζει, να γίνεται πιο ανταγωνιστική, με τα εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες να κερδίζουν μερίδιο εις βάρος των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών», τόνισε και συμπλήρωσε: «Όμως, έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη». «Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από το 2010 μέχρι σήμερα», εξήγησε, «παραμένουν ακόμη σημαντικά προβλήματα όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο επενδυτικό κενό. Παράλληλα, η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής τελειώνει, ενώ σημειώνονται εξωτερικές αναταράξεις, όπως π.χ. στην Ιταλία και αλλά και στην Τουρκία, που επηρεάζουν σοβαρά τα ελληνικά ομόλογα».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν από ελληνικής πλευράς τα όσα έχουν συμφωνηθεί. «Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους», προειδοποίησε. Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα «κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής», και ότι τα μνημόνια «ήταν, με όλα τα λάθη και τις αστοχίες τους, μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Αφήστε μια απάντηση