Εξελίξεις με τη μορφή… καταιγίδας σηματοδοτεί η δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Τα σχετικά πρακτικά επιβεβαίωσαν ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις αφενός για την παράταση των συμβάσεων (ομοφώνως) και αφετέρου για την πληρωμή των συμβασιούχων (κατά πλειοψηφία). Με βάση την απόφαση, είναι ανεπίτρεπτη η παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία μέχρι τις 31/12/2017, όπως προέβλεπε σχετική διάταξη. Ετσι περίπου 15.000 –βάσει συνδικαλιστικών εκτιμήσεων– άνθρωποι του μεροκάματου (λαμβάνουν μεικτά 780 ευρώ οι εργάτες καθαριότητας και 870 ευρώ οι οδηγοί απορριμματοφόρων) μετρούν αντίστροφα για την οδυνηρή στιγμή που θα βρεθούν άνεργοι. «Είναι μια απόφαση-ταφόπλακα. Πάνε όλοι για απόλυση», λέει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β. Γκιτάκος, καθώς, εφόσον η απόφαση εγείρει θέμα κυρώσεων στις διοικητικές υπηρεσίες, σταδιακά αυτές θα δρομολογήσουν την απομάκρυνση των συμβασιούχων.
«Αρνητική εξέλιξη»
Ως προς τα δεδουλευμένα, η οριστική απόφαση θα ληφθεί όταν το θέμα επιστρέψει στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο ότι δεν θα βρεθούν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι για όσο διάστημα εργάστηκαν. Καθησυχαστική άλλωστε είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Υπό την παραδοχή ότι η απόφαση «συνιστά μια αρνητική εξέλιξη», το υπουργείο αναφέρεται στην «πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται» και ενημερώνει ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων». Πρόκειται όμως για διαβεβαίωση η οποία δεν στέκεται ικανή να μετριάσει τον αναβρασμό που επικρατεί ανάμεσα στις τάξεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, είτε μονίμων είτε συμβασιούχων. «Με την ανακοίνωση το υπουργείο δεν βάζει καθόλου το θέμα της συνέχισης της εργασίας, παρότι στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σκουρλέτη, στη διάρκεια της τελευταίας 48ωρης απεργίας του κλάδου, μας είχε υποσχεθεί ότι σε περίπτωση που βγει αρνητική απόφαση από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού, θα είχε έτοιμη ρύθμιση προς κατάθεση. Ακόμη τίποτα, ούτε ως σχέδιο» σχολιάζει ο κ. Γκιτάκος.
Συνέπεια της απόφασης είναι η βαθιά υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας. Στο πλαίσιο των μνημονιακών περιορισμών, αλλά και της μη ενεργοποίησης της διάταξης για μόνιμες προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες από πλευράς δημάρχων, μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονταν από συμβασιούχους. Να σημειωθεί, δε, ότι και στην απόφαση της Ολομέλειας αποτυπώνεται η παραδοχή ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, παρότι εντάσσεται στην επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα των κυβερνητικών διατάξεων. Οι απολύσεις που δρομολογούνται θα οδηγήσουν υπηρεσίες καθαριότητας σε κατάρρευση με αντίκτυπο στην ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων και έτσι θα ευνοηθούν σχέδια πολλών δημάρχων για ιδιωτικοποιήσεις, εξέλιξη που θα «μετρήσει» στις τσέπες των δημοτών. Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν πρόχειρος ο τρόπος που νομοθέτησε η κυβέρνηση την παράταση των συμβάσεων. Πριν από τη «διάταξη Βερναρδάκη» -προέβλεπε την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του έτους- η πρώτη ανανέωση συμβάσεων έγινε με διάταξη του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλου, το 2015.
Κυβερνητική πηγή με γνώση του θέματος παραδέχθηκε μεν στην «Εφ.Συν.» ότι ήταν επισφαλής η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρετούν τα σχέδια ιδιωτών πάνω στον κερδοφόρο για το κεφάλαιο τομέα της καθαριότητας. «Δεν είναι τυχαία η σιωπή της Ν.Δ. μετά την απόφαση», σχολίασε η ίδια πηγή, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι πριν από ένα μήνα αναρτήσεις του τομεάρχη Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο την απόφαση του Ελεγκτικού, προηγήθηκαν ακόμη και των διαρροών στον Τύπο.
Δίμηνες συμβάσεις
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιλογή σύναψης δίμηνων συμβάσεων, κάτι που δεν απαιτεί διαγωνισμό, ούτε περνά από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι η «ατζέντα» της εβδομάδας θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Βάζοντας πλέον μπροστά το αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου (αίτημα που αφορά και άλλους κλάδους, π.χ. εργαζομένους σε κοινωνικά προγράμματα), η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της την κατάληψη όλων των γκαράζ απορριμματοφόρων από τα μεσάνυχτα που πέρασαν και πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22 Ιουνίου, με συγκέντρωση στις 10.30 στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Συνδικαλιστές δεν αποκλείουν στη διάρκεια των ημερών να αποφασιστούν πρόσθετες αγωνιστικές δράσεις. Από πλευράς συνδικάτου ΟΤΑ έχουν αποφασιστεί καταλήψεις αμαξοστασίων από σήμερα και προκήρυξη 24ωρης απεργίας αύριο Τρίτη. Τέλος, σημειώνοντας ότι με την απόφαση του Ελεγκτικού τίθεται «με μεγαλύτερη επιτακτικότητα η αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ», το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε ότι «σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά», ενισχύοντας την προοπτική να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για το θέμα, με πιθανότερο αποτέλεσμα την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά την επίτευξη συναινετικών λύσεων.