ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις φτώχειας για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στα όρια της φτώχειας κινδυνεύουν να βρεθούν στο μέλλον οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων που θα επιμείνουν να πληρώνουν την ελάχιστη επιτρεπτή ασφαλιστική εισφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αν τα χρόνια ασφάλισης είναι περιορισμένα, η μηνιαία σύνταξη μπορεί να προκύπτει και κάτω από τα 600-700 ευρώ τον μήνα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, (ειδικά αυτοί που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη) ακόμη και αν επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κλάση, η βελτίωση των τελικών συντάξιμων αποδοχών δεν θα είναι πολύ μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την καταβολή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό οφείλεται στην «ανισορροπία» ανάμεσα στην εθνική σύνταξη (την οποία εξασφαλίζουν όλοι με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης) αλλά και στην «ανταποδοτική», η οποία χτίζεται μήνα με τον μήνα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το ύψος των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων ανοίγει και πάλι εξαιτίας της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον πληθωρισμό. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να αυξάνονται με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Ωστόσο, το ποσοστό του πληθωρισμού φαίνεται να εκτινάσσεται πάνω από το 9% και πάνω από 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι αντιδρούν επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Τι θα συμβεί λοιπόν με τη σύνταξη του αυτοαπασχολουμένου, όταν αυτός επιμένει να καταβάλλει τις λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές; Οι συντάξιμες αποδοχές διατηρούνται πολύ χαμηλά και χρόνο με τον χρόνο «χτίζει» μια σύνταξη που έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο ελάχιστο ποσό της εθνικής σύνταξης.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος αυτοαπασχολούμενος που επιλέγει να καταβάλλει κάθε χρόνο το ελάχιστο ποσό, «κλειδώνει» ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 9.300 ευρώ. Με αυτές τις ετήσιες αποδοχές και με το δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια ο πληθωρισμός θα έχει και πάλι μεγάλα σκαμπανεβάσματα, ο ασφαλισμένος που θα επέμενε μέχρι τέλους να πληρώνει το ελάχιστο θα έπαιρνε την ακόλουθη σύνταξη:

  • 480 ευρώ μεικτά με 15 χρόνια ασφάλισης.
  • 566 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.
  • 613 ευρώ με 25 χρόνια ασφάλισης.
  • 669 ευρώ με 30 χρόνια ασφάλισης και
  • 900 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.

Έτσι ακόμα και μετά από 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές κατά τη συνταξιοδότηση δεν πλησιάζουν καν τα 1.000 ευρώ, ενώ με τα λίγα χρόνια ασφάλισης, ο ασφαλισμένος ουσιαστικά λαμβάνει χρήματα λίγο πάνω από την εθνική σύνταξη (από 1/1/2023 θα είναι 369 ευρώ στα 15 χρόνια και 411 ευρώ στα 20 χρόνια).

Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος επιλέξει τις ανώτερες ασφαλιστικές βαθμίδες, η σύνταξή του δεν βελτιώνεται σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την καταβολή των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα, ανεβαίνοντας κάποιος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα πληρώνει 302 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (ουσιαστικά 330 ευρώ από τις αρχές του 2023), δηλαδή 90 ευρώ παραπάνω ανά μήνα. Η σύτναξη σε αυτή την κλάση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 542 ευρώ για τα 15 χρόνια ασφάλισης.
  • 647 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης.
  • 719 ευρώ για τα 25 χρόνια ασφάλισης κ.ο.κ.

Επομένως, ακόμα και με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 90 ευρώ παραπάνω, η σύνταξη αυξάνεται κατά μόλις περίπου 60-80 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

 

Αφήστε μια απάντηση