ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος για ακατάσχετο λογαριασμό, τώρα προωθούνται φοροεκπτώσεις…

Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν την πρόταση για τον ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις και τώρα εξετάζονται φοροεκπτώσεις ως κίνητρο για την τοποθέτηση POS. Σύμφωνα με την Ημερησία, ο μερικώς ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις που θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα απορρίφθηκε οριστικά και τώρα η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα για έκπτωση φόρου ή φοροαπαλλαγή προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, προκειμένου να εγκαταστήσουν συσκευές POS και να δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα δίνει κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους. To σημαντικότερο κίνητρο θα είναι η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, η οποία θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.

Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Το άλλο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν αγορές», αυτοκίνητα και ακίνητα. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό χρήμα. Mε την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται να εξεταστούν οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή από το 2017.

Αφήστε μια απάντηση