ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017, αλλά με εξαιρέσεις…

Χωρίς περιορισμό στο χρόνο ή στο βαθμό χρήσης, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να περιοδεύουν από χώρα σε χώρα στην Ε.Ε. χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα μηνύματα ή την κίνηση που προκαλούν στο Ίντερνετ. Οι εταιρείες επικοινωνιών ωστόσο θα μπορούν να χρεώνουν επιπλέον €0.04/λεπτό ανά κλήση, €0.01/SMS και €0,0085/MB υπό προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η κατάχρηση της κατάργησης των τελών περιαγωγής στις 15 Ιουνίου 2017.

Η συζήτηση του, αναθεωρημένου, σχεδίου για την κατάργηση του λεγόμενου roaming σε όλα τα κράτη-μέλη έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης υπό τον πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στην ομιλία του: «Η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν από κοινού να καταργήσουν τα τέλη περιαγωγής στα κινητά. Πρόκειται για υπόσχεση την οποία θα τηρήσουμε. Όχι μόνο για όσους πραγματοποιούν διήμερα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Όχι μόνο για τον παραθεριστή που περνά δύο εβδομάδες στον ήλιο. Αλλά και για τους διακινούμενους εργαζόμενούς μας. Και για τα εκατομμύρια των σπουδαστώνErasmus που σπουδάζουν στο εξωτερικό για ένα ή δύο εξάμηνα. Θα δείτε ένα νέο, καλύτερο σχέδιο την επόμενη εβδομάδα. Η περιαγωγή πρέπει να είναι ίδια με την παραμονή στην πατρίδα.»

Σκοπός της αναθεώρησης είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποτραπεί η κατάχρηση του μέτρου, αλλά και για να υλοποιηθεί χωρίς όριο στον αριθμό των μηνυμάτων/διάρκειας κλήσεων/ΜΒ που μπορούν να διενεργούνται από τους ταξιδιώτες ανά την Ε.Ε. χωρίς να χρεώνονται περισσότερο απ’ότι από την εταιρεία επικοινωνιών στην χώρα της Ε.Ε. όπου κατοικούν μόνιμα.

Ο μηχανισμός που θα αποτρέψει την χρήση μιας κάρτας SIM με φθηνότερη χρέωση από μια άλλη χώρα της Ε.Ε. στερώντας έτσι έσοδα από τους παρόχους στην έδρα του συνδρομητή υπηρεσιών επικοινωνιών θα βασίζεται σε δύο βασικά κριτήρια και συγκεκριμένα στον τόπο κατοικίας και τους «σταθερούς δεσμούς» που ενώνουν τον συνδρομητή με μια άλλη χώρα της Ε.Ε.

Οι νέοι υπό συζήτηση κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέπουν σε όλους τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν μια κάρτα SIM ενός κράτους-μέλους στο οποίο κατοικούν ή έχουν σταθερούς δεσμούς να την χρησιμοποιούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, όπως και στην έδρα τους. Χαρακτηριστικά παράδειγμα «σταθερών δεσμών» με ένα άλλο κράτος-μέλος είναι οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν, οι ομογενείς που επισκέπτονται συχνά την πατρίδα τους ή φοιτητές του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Οι Ευρωπαίοι θα χρεώνονται σε εγχώριες τιμές όταν καλούν, στέλνουν μηνύματα ή χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας και θα αξιοποιούν για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγγραφεί ως συνδρομητές.

Η τελική έκδοση της πρότασης αναμένεται να υιοθετηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2016, αφού γίνει διαβούλευση με το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών, τα κράτη μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να ελέγξουν το μοτίβο χρήσης των υπηρεσιών τους από τους συνδρομητές για να διαπιστώσουν ότι δεν γίνεται κατάχρηση του μηχανισμού που ονομάζεται “Roam like at Home”. Μερικά από τα κριτήρια που θα δείχνουν εάν θα επιτρέπεται να επιβληθούν πρόσθετες χρεώσεις ανά μήνυμα, SMS ή ΜΒ είναι πόση κίνηση προκαλείται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εντός και εκτός, εάν μια κάρτα SIM που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν κατά κόρον κατά την περιαγωγή τώρα παραμένει ανενεργή, ή εάν ο χρήστης αλλάζει πολλαπλές κάρτες SIM ενώ περιοδεύει.

Υπό προϋποθέσεις και αφού η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενημερώσει τον συνδρομητή, μπορεί να χρεώσει επιπλέον έως και €0.04/λεπτό ανά κλήση , €0.01 ανά SMS και €0.0085 ανά MB. Σε περίπτωση διαφωνίας, ο συνδρομητής μπορεί να απευθύνεται στην εθνική ρυθμιστική Αρχή (στην Ελλάδα, στην ΕΕΤΤ).

Η Επιτροπή λαμβάνει επίσης μέτρα για να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής αγοράς και επαναδιάθεσης καρτών SIM σε κράτη-μέλη εκτός αυτού στις οποίες εκδόθηκαν.

Η προσπάθεια για την κατάργηση των τελών περιαγωγής διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία -από το 2007 τα τέλη έχουν μειωθεί κατά 90% και από το 2015 συμφωνήθηκε ότι θα καταργηθούν πλήρως για εκείνους που ταξιδεύουν περιοδικά στην Ε.Ε.  Το “Roam like at Home” με το οποίο οι συνδρομητές θα χρεώνονται το ίδιο ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο ταξιδεύουν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2017.

Αφήστε μια απάντηση