ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: 1.319.000 φωνές ξεσκεπάζουν την «κυβερνητική διαδικασία, παρωδία»

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με την αντιπολίτευση να βλέπει συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών και να ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τα συμπεράσματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που βγάζουν «λάδι» τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και οι φωνές των 1.319.000 πολιτών που παλεύουν για Δικαιοσύνη.

Με τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών να κλείνει άρον άρον με απόφαση της πλειοψηφίας και τη δικογραφία από την Εισαγγελία Λάρισας να φτάνει ελλιπείς στα μέλης της Επιτροπής αυτό που είχε απομείνει για να πέσει αυλαία σε άλλη μια μάλλον -μάλλον- μάχη «πολιτικής επιβίωσης» ήταν η κατάθεση των πορισμάτων.

Η προθεσμία έληξε στις 10 Μαρτίου με σύσσωμη την αντιπολίτευση να βλέπει συγκάλυψη κυβερνητικών ευθυνών για το δυστύχημα και την κυβερνητική παράταξη να μην εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη και το «ανάθεμα»… πέφτει στον μοιραίο σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς. Στα συμπεράσματα της Ν.Δ. δεν υπάρχουν ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train.

Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα πορίσματα των κομμάτων, ο Σύλλογος «Τέμπη 2023» επικρίνει την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί δεν επέδειξε καμία διάθεση «για πραγματική έρευνα και ανάδειξη της αλήθειας», ενώ χαρακτηρίζει πρόχειρη και βιαστική την δουλειά.

«Έκλεισε κακήν κακώς τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή. Χωρίς ολοκληρωμένη δικογραφία. Χωρίς καταθέσεις βασικών μαρτύρων» σημειώνουν εισαγωγικά και εστιάζουν στην κυβερνητική διαδικασία που, όπως λένε, κατάντησε παρωδία, προσβολή για την νοημοσύνη μας, ύβρις για τους νεκρούς μας.

Κρίνει πως υπήρξε «προστασία στον υπόλογο υπουργό, με κάθε τρόπο» σε μια «χιλιοπαιγμένη τραγωδία» με «16 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι σε 1.319.000 χιλιάδες πολίτες που ζητούν άρση ασυλίας».

Σε μια Δημοκρατική χώρα, θα ήταν άραγε σεβαστό το αίτημα των πολιτών και σε ένα Κράτος Δικαίου, οι βουλευτές θα ασκούσαν δικαστική εξουσία και μάλιστα εμφανούς υπόθαλψης, αδιαφορώντας και απαξιώνοντας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αναρωτιούνται ρητορικά εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «αυτή τη φορά τα ερωτήματα θα απαντηθούν».

«Η απελπισμένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών οδηγεί στο πρόωρο κλείσιμο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο πρωθυπουργός, που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την απώλεια 57 ανθρώπων που χάθηκαν επειδή δεν υπήρχε σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, γίνεται τώρα προσωπικά υπεύθυνος και για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει πως «είναι φανερό από τα στοιχεία που έχουν ήδη προκύψει αλλά και από αυτά που αποκρύπτονται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα έπρεπε να οδηγήσει σε προανακριτική».

Στο πόρισμά τους, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται σε μια διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών, και πολιτικής επιβίωσης κάποιων και τονίζουν ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί πιθανά αν είχε υλοποιηθεί η Σύμβαση 717, ότι το έγκλημα θα είχε αποφευχθεί εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε καθορίσει και εφαρμόσει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιβεβλημένους Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας και εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε προβεί σε άμεσες διορθωτικές αποφάσεις μετά την καταστροφή του παλαιού συστήματος τηλεδιοίκησης στην Ζάχαρη Λάρισας.

Σημειώνουν ότι «ότι δεν πρόκειται περί «ανθρώπινου σφάλματος» και μόνο» και εντοπίζουν «ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή Κωνσταντίνου του Αχιλλέως, του Καραγιάννη Γεωργίου του Χρήστου (τότε Υφυπουργού Υποδομών) και κ. Τριαντόπουλου Χρήστου του Γεωργίου» μιλώντας «για την ανάγκη ποινικής διερεύνησης για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014» και «προτείνει την πλέον ξεκάθαρη και έντιμη πρόταση: Η Εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική Δήλωση να διευκρινίσει την θέση της, ότι για τα εγκλήματα τελούμενα δια παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ό,τι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις, που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων ΔΕΝ προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Tο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει προανακριτική αλλά να πάει η υπόθεση απευθείας στη Δικαιοσύνη με μόνη την άρση της ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή καθώς σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου «έχει τελέσει τα αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει γι’ αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Αδυναμία κατάθεσης ολοκληρωμένου πορίσματος για τα Τέμπη από το ΠΑΣΟΚ που ζητά τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή.

Την πρόταση καταθέτουν οι βουλευτές του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη: Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας και εξηγούν γιατί θεωρούν αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος: «Oύτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», σημειώνουν.

Τέμπη: 1.319.000 φωνές ξεσκεπάζουν την «κυβερνητική διαδικασία, παρωδία» – Τα πορίσματα των κομμάτων

Αφήστε μια απάντηση