ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη δημιουργία Μητρώου Πολιτών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών..

Τη δημιουργία Μητρώου Πολιτών μέχρι το Δεκέμβριο, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας μέσα σε τρία χρόνια και την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαιρετίζοντας εκδήλωση για τις αλλαγές στο δημόσιο που έγινε στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Για το Μητρώο Πολιτών τόνισε ότι μέσα από αυτό θα συνδέονται ουσιαστικά οι 280 βάσεις δεδομένων του δημοσίου.

«Θα είναι μια μεγάλη ριζική ανατροπή και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα στο 2017, το 75% αυτών των βάσεων δεδομένων, που είναι οι μεγάλες βάσεις όπως το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και ο αριθμός ταυτότητας, θα μπορούν να δώσουν μια εντελώς άλλη δυναμική στη λειτουργία του δημοσίου» είπε και έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό καθώς σήμερα οι βάσεις δεδομένων του δημοσίου δεν συνδέονται μεταξύ τους ενώ 11 εκατομμύρια πιστοποιητικά κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας ανθρώπους που τα μετακινούν.

Σχετικά με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας διευκρίνισε ότι με τον κ. Βερναρδάκη συγκρότησαν την εθνική επιτροπή κωδικοποίησης της νομοθεσίας η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα κακοδιοίκησης που παράγει η πολυνομία και η υπερπαραγωγή νόμων. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν χωρίς αμοιβή οι κοσμήτορες των τριών νομικών σχολών της χώρας, στελέχη του υπουργείου δικαιοσύνης και καθηγητές πανεπιστημίου.

«Μέσα σε 3 χρόνια θέλουμε να προχωρήσουμε στην κωδικοποίηση και την αποσαφήνιση της νομοθεσίας, για να δώσουμε στη χώρα μια βαθιά απελευθερωτική ανάσα καθώς αυτή η κωδικοποίηση μπορεί να λύσει μια σειρά από ζητήματα» σημείωσε. Αναφορικά με την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης γνωστοποίησε ότι έχει συσταθεί με νόμο 25μελής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των εργαζομένων.

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου η δημόσια διοίκηση να μην είναι κομματικό όργανο και τόνισε ότι μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή της δομής των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων ώστε να μην διορίζονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά να είναι υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα εκλεγούν με μια καθαρή αξιοκρατική διαδικασία. Άφησε, ωστόσο, και αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ακούω για τις μεταρρυθμίσεις και με ρωτούν στις τηλεοράσεις για τον κ. Μητσοτάκη. Τον εμφανίζουν σιγά σιγά και ως μεταρρυθμιστή αλλά όταν τους ρωτώ για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο αρμόδιο υπουργείο, έξω από τις απολύσεις, και τους ακούω τώρα να μιλούν πάλι για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν λένε τι θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, όπως τις αντιλαμβάνομαι εγώ που έχω μέση νοημοσύνη, υποκρύπτουν πάλι απολύσεις αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Αφήστε μια απάντηση