ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο σύστημα πλοήγησης Galileo

Έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λανσάρει την Πέμπτη το Galileo, την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS του αμερικανικού στρατού. Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης δεκαπλασιάζει την ακρίβεια του στίγματος και από το 2018 θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Από τις 15 Δεκεμβρίου, πολίτες, δημόσιες αρχές και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις «αρχικές» υπηρεσίες του Galileo, κατά τις οποίες το σήμα των δορυφόρων δεν θα είναι αδιάλειπτο. Σε αυτή τη φάση, οι συμβατές συσκευές θα χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό σύστημα σε συνδυασμό με το GPS και το ρωσικό Glonass. «Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη […] Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να καταφέρει όλα αυτά μόνη», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα, μιλώντας σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες. Ας δούμε τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:

Πόσο βελτιώνεται η ακρίβεια του στίγματος;

Όταν ο αστερισμός του Galileo φτάσει στην τελική του μορφή με 30 δορυφόρους, από τους 18 που περιλαμβάνει σήμερα, το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια ενός μέτρου, συγκριτικά με περίπου 10 μέτρα στο GPS. Για τους χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας, η ακρίβεια του στίγματος αυξάνεται στα μερικά εκατοστά. Η αυξημένη ακρίβεια του Galileo oφείλεται στα καλύτερα ατομικά ρολόγια που έχουν τεθεί σε τροχιά, τόσο ακριβή που πέφτουν έξω ένα δευτερόλεπτο κάθε τρία εκατομμύρια χρόνια. Επιπλέον, το Galileo είναι συμβατό με το GPS και το Glonass, αν και μπορεί να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Ο αστερισμός δορυφόρων προγραμματίζεται να έχει συμπληρωθεί το 2020.

Υπάρχουν συσκευές Galileo στην αγορά;
Ναι, υπάρχουν συμβατές συσκευές. Η σειρά Snapdragon της Qualcomm ενσωματώνει πλέον το Galileo, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα των νέων έξυπνων κινητών θα είναι συμβατή με το σύστημα. Το πρώτο smartphone που υποστηρίζει το Galileo παρουσιάστηκε το 2016 από την ισπανική BQ, και η αγορά πρόκειται να μεγαλώσει: ήδη, 17 κατασκευαστές ημιαγωγών (Intel, Qualcomm, STM και άλλες), στις οποίες αντιστοιχεί το 95% της παγκόσμιας προμήθειας, παράγουν προϊόντα συμβατά με το Galileo.

Ποιες είναι οι αρχικές υπηρεσίες του Galileo;

  • Πιο ακριβής πλοήγηση: το σήμα του Galileo θα φτάνει σε σημεία που παρέμεναν χωρίς πρόσβαση μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα σε τούνελ και ανάμεσα σε ψηλά κτήρια, εκεί που δεν φτάνει το σήμα από άλλους δορυφόρους.
  • Υποστήριξη επιχειρήσεων έκακτης ανάγκης: το Galileo επιταχύνει τον εντοπισμό αγνοούμενων που εκπέμπουν σήμα κινδύνου από συμβατές συσκευές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο χρόνος εντοπισμού μειώνεται στα 10 λεπτά από αρκετές ώρες σήμερα.
  • Συγχρονισμός ώρας για κρίσιμες υποδομές: Τα ατομικά ρολόγια των δορυφόρων επιτρέπουν πιο ακριβή συγχρονισμό ώρας για τραπεζικές, οικονομικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και στα λεγόμενα έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης.
  • Ασφαλείς υπηρεσίες για δημόσιες αρχές: το Galileo προσφέρει κρυπτογραφημένες υπηρεσίες για κυβερνητικές υπηρεσίες σε συνθήκες κρίσης, όπως για παράδειγμα σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πώς θα χρησιμοποιείται το Galileo στα αυτοκίνητα;
Από το 2018, όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνουν δέκτη Galileo, μέσω του οποίου θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος το ευρωπαϊκό σύστημα eCall για κλήση βοήθειας.

Ποιος διαχειρίζεται το Galileo;
Σε αντίθεση με το αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass, τα οποία ελέγχονται από τον στρατό, το Galileo είναι αμιγώς πολιτική υπηρεσία. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η υλοποίηση του έργου και η τεχνική διαχείριση έχουν ανατεθεί στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Άλλα οφέλη;

Το Galileo έχει σημαντικό στρατηγικό ρόλο για την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σήμερα από τα GPS και Glonass που δεν προσφέρουν εγγυήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας. Αυτό θα είχε ιδιαίτερη σημασία σε περιπτώσεις «συγκρούσεων ή διαφωνιών», οπότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση στο GPS. Τα οικονομικά οφέλη επίσης θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά: γύρω στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ εκτιμάται ότι εξαρτάται σήμερα από τις υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, ποσοστό που αναμένεται να έχει αυξηθεί στο 30% έως το 2030. Μέχρι το 2020, λέει η Κομισιόν, η αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο θα φτάνει τα 244 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας του, το Galileo αναμένεται να προσθέσει γύρω στα 90 δισ. ευρώ στην οικονομία της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση