Η πραγματικότητα έριξε για ακόμη μια φορά έξω τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ακύρωσε τη ρητορική του Νίκου Παππά ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα γίνει ο νέος διαγωνισμός. Η καθαρή εξήγηση του αντιπροέδρου του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφου Μορώνη στους βουλευτές της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν γύρω από την αδειοδότηση, δεν μπλοκάρει μόνο την σπουδή της κυβέρνησης να «ξαναπαίξει» επικοινωνιακά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά αναδεικνύει και τα δεκάδες νομικά προβλήματα που έχει ο νόμος Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Μορώνης με την τοποθέτηση του στη Βουλή αποκάλυψε τον κίνδυνο πως μία βεβιασμένη αδειοδοτική διαδικασία θα οδηγούσε σε ένα νέο φιάσκο αντισυνταγματικότητας και ακυρότητας του διαγωνισμού. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θέλει να αποτρέψει την οποιαδήποτε πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο και γνωρίζει πως για να γίνει αυτό πρέπει να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν γύρω από αντισυνταγματικά θέματα του νόμου.
«Υπάρχουν εκκρεμότητες που συνδέονται με τεχνικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις. Εάν δεν γίνει η νομοθεσία γύρω από την αδειοδότηση δεν μπορούμε να εκδώσουμε την προκήρυξη» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Μορώνη που δείχνει όχι μόνο τον προβληματισμό του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης αλλά και το ποσό προβληματικός σε πολλα σημεία του είναι ο νόμος Παππά.
Ο οδικός χάρτης που έδωσε στους βουλευτές ο αντιπρόεδρος του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης και περιλαμβάνει τα βήματα, εντοπισμός όλων των προβληματικών στοιχείων, ψήφιση από τη Βουλή των διορθωμένων διατάξεων, σύνταξη της προκήρυξης και δημοσίευση της και στη συνέχεια διάστημα 45 ημερών προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δείχνει πως η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στην πιο αισιόδοξη περίπτωση πριν από τις αρχές του 2018. Και φυσικά η κυβέρνηση για αυτή την αναγκαία μετάθεση διενέργειας του διαγωνισμού δεν μπορεί να κατηγορήσει το έθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης για κωλυσιεργία, αφού την καθυστέρηση προκαλούν οι ατελείς και προβληματικές διατάξεις του νόμου Παππά που το συμβούλιο καλείται να διορθώσει.