ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Φυσικό Αέριο «ζεσταίνει» Φίλυρο και Χορτιάτη!

Σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που έγινε η αρχική εξαγγελία και με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται στο ακέραιο ξεκίνησε από σήμερα η τροφοδοσία της Εξοχής, του Φιλύρου και του Χορτιάτη με φυσικό αέριο από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑΘΕΣΣ) και ήδη οι πρώτοι καταναλωτές απολαμβάνουν τα οφέλη του.

Με αφορμή την τροφοδότηση του βόρειου τμήματος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με φυσικό αέριο, η ΕΔΑΘΕΣΣ και ο δήμος συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στο κοινοτικό κατάστημα του Χορτιάτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη  Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Σωκράτης Φάμελλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑΘΕΣΣΑ Βενέτης Μπούρας και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ,   Λεωνίδας Μπακούρας άναψαν συμβολικά τη φλόγα του φυσικού αερίου, εγκαινιάζοντας μια «νέα εποχή» για την πόλη. Λίγο νωρίτερα έγινε η τροφοδότηση του 2ου Νηπιαγωγείου Φιλύρου και ενός οικιακού καταναλωτή στον Χορτιάτη.

Στη σύντομη τελετή ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στην ταχύτατη πορεία με την οποία ολοκληρώθηκε το έργο και στα οφέλη που θα έχουν οι καταναλωτές από τη χρήση του φυσικού αερίου. Όπως είπε το ενδιαφέρον των δημοτών του Χορτιάτη είναι ήδη μεγάλο, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 1400 αιτήσεις σύνδεσης. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία των δημοτικών κτηρίων της περιοχής συνδέονται πια με το φυσικό αέριο, γεγονός που θα συνεισφέρει στον περιορισμό των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει και στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων προς το περιβάλλον.  Υπολογίζεται δε ότι εντός της πενταετίας το 60% του πληθυσμού της περιοχής θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο.

«Ιστορική» για τον Χορτιάτη, την Εξοχή και το Φίλυρο  χαρακτήρισε την ημέρα που οι περιοχές αυτές συνδέθηκαν με φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ δημοτικής αρχής και ΕΔΑΘΕΣΣ, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την ηγεσία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τους εργαζόμενους στην εταιρεία, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι ρυθμοί με τους οποίους διεκπεραιώθηκε το έργο της τροφοδότησης των περιοχών του πρώην δήμου Χορτιάτη με φυσικό αέριο ήταν ασυνήθιστοι για τα ελληνικά δεδομένα. «Η επέκταση του δικτύου του αερίου προς το βόρειο κομμάτι του δήμου μας αποτελεί μια δικαίωση για τους αγώνες που κάνουμε εδώ και χρόνια χάρη στις προσπάθειές μας καταφέραμε το έργο να ξεκινήσει πέντε χρόνια νωρίτερα. Πρόκειται για ενέργεια που είναι φιλική προς το περιβάλλον και πιο οικονομική για τον καταναλωτή», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης που άνοιξε την εκδήλωση… ενώ σημείωσε με νόημα ότι «… τα καλά νέα για την περιοχή έρχονται μετά τον πιο παγωμένο χειμώνα των τελευταίων 50 χρόνων για τον Χορτιάτη και το Φίλυρο, που καθήλωσε τις θερμοκρασίες στους -16ο C και για τον λόγο αυτό είναι διπλά καλοδεχούμενα!»

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε την ημέρα πολύ σημαντική για την περιοχή και το φυσικό αέριο φτηνό και οικολογικό καύσιμο.  «Καλορίζικο και καλή ζεστασιά», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Από τη μεριά του ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, με τη διάθεση ποσού 15 εκατομμυρίων από ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συγχρηματοδότηση των υποδομών, ενώ προανήγγειλε τη διάθεση άλλων 19 εκατομμυρίων για την εξάπλωση του φυσικού αερίου. «Καλορίζικο το φυσικό αέριο και στον Χορτιάτη» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Αφήστε μια απάντηση