ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένα νέο στυλ διακυβέρνησης -μια κυβέρνηση με «γκάζια»- τελείως διαφορετικό από τον χαλαρό τρόπο του Αλέξη Τσίπρα, εφαρμόζει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Τα μέλη της κυβέρνησης, που συνεδριάζουν σήμερα στις 11 το πρωί, για πρώτη και τελευταία φορά σε πλήρη σύνθεση και εκτάκτως στη Βουλή, θα πρέπει να συνηθίσουν αμέσως στους πολύ εντατικούς ρυθμούς του κ. Μητσοτάκη, που έδειξε τι εννοεί από την πρώτη στιγμή. Το ότι η σύνθεση της κυβέρνησης ήταν σε βασικές γραμμές έτοιμη πριν από τις εκλογές, το ότι τα πρώτα νομοσχέδια είναι έτοιμα, σχεδόν στις λεπτομέρειές τους, ήδη εδώ και πολλούς μήνες, δεν ήταν απλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Το ότι η ανακοίνωση του νέου σχήματος έγινε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, στις 7 το απόγευμα, ακριβώς την ώρα που είχε διαρρεύσει ότι θα γίνει η ανακοίνωση, το ότι η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε στις 12 ακριβώς, χωρίς καμία καθυστέρηση, δεν ήταν απλοί συμβολισμοί.

Είναι η αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς, προγραμματισμός και έγκαιρος σχεδιασμός, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο η κυβέρνηση διαθέτει τη δυναμική που της δίνει η ευρεία νίκη στις εκλογές. Είναι όμως και το προσωπικό στυλ του κ. Μητσοτάκη, που απαιτεί από τους συνεργάτες του στοχοπροσήλωση, σκληρή δουλειά και αίσθηση καθήκοντος. Το επιτελείο του πρωθυπουργού θα συνεδριάζει κάθε πρωί στις 8 στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας Στέλιος Πέτσας και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Ζούλας. Ένα είδος «πρωινού καφέ» που θα ετοιμάζει την καθημερινότητα του Μεγάρου Μαξίμου και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα στο Μαξίμου, χωρίς την παρουσία των υφυπουργών, χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους, χωρίς ζωντανές συνδέσεις με την ΕΡΤ και θα γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τα εκκρεμή θέματα. Το πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης τη λειτουργία του νέου υπουργικού συμβουλίου θα το καταλάβουν σήμερα οι νέοι υπουργοί, αφού κάθε ένας από τους 18 συμμετέχοντες θα παραλάβει και ένα ντοσιέ, με τους στόχους που καλείται να υλοποιήσει και τους οποίους θα παρακολουθεί ο κ. Σκέρτσος. Στο μεταξύ, προσδιορίζοντας το νέο ύφος της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους υπουργούς ότι απαγορεύεται πλέον η πρόσληψη συγγενών στα πολιτικά γραφεία, όπως έκαναν συστηματικά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύεται η σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο για τους συγγενείς των υπουργών, απαγορεύεται η παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα και μπαίνει «κόφτης» στους μετακλητούς υπαλλήλους.

Το πώς εννοεί τη λειτουργία του πρωθυπουργού το έδειξε ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης:
Α. Συνεκάλεσε σύσκεψη για τα οικονομικά, μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Eurogroup ότι το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων και θέτει σε αμφιβολία την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Β. Είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Δρακόπουλο για τις δωρεές που θέλει να κάνει το Ίδρυμα στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη.
Γ. Είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία για τις εξελίξεις στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Δ. Είχε σύσκεψη για τη διάσωση της ΔΕΗ με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Αφήστε μια απάντηση