Τρία δωρεάν self test για τον κοροναϊό οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα

0

Τρία δωρεάν self test για τον κοροναϊό θα μπορούν να προμηθευτούν, μέσω των φαρμακείων, από σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test: ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο παροχής εργασίας, ενώ έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Σε περίπτωση τηλεργασίας ή νόμιμης άδειας, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την επιστροφή του εργαζομένου στο φυσικό του… περιβάλλον.

Κατ’ εξαίρεση ωστόσο για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στην εργασία, καθώς ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει το τεστ και να δηλώσει το αποτέλεσμα οποιαδήποτε ημέρα έως και την Κυριακή (13/06). Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες πριν ο εργαζόμενος πιάσει δουλειά με φυσική παρουσία.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα μπορούν επίσης να προμηθευτούν τρία self test από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7–12 Ιουνίου, 14–21 Ιουνίου και 21–27 Ιουνίου. Το self test είναι υποχρεωτικό για τους υπαλλήλους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους, ενώ πρέπει να το κάνουν έως και 24 ώρες πριν προσέλθουν στην εργασία τους και να υποβάλουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέχρι το τέλος της κάθε εβδομάδας.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει επίσης ότι η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. «Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή» ξεκαθαρίζεται.

Εφόσον κάποιος υποβληθεί σε self test, δηλώνει το αποτέλεσμα του στο self-testing.gov.gr. Στην ίδια πλατφόρμα, μπορεί να δει τις δημόσιες δομές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί, προκειμένου να υποβληθεί σε νέο τεστ, το οποίο μπορεί να γίνει οπουδήποτε το επιθυμεί, ιδιωτικά ή δημόσια, εντός των επόμενων 24 ωρών. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ στον ιστότοπο self-testing.gov.gr: Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους δημοσίου τομέα, από όπου και μπορούν να εκτυπώσουν το αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν το αποτέλεσμα στον ίδιο ιστότοπο (self-testing.gov.gr): Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους, από όπου και μπορούν να εκδώσουν το αποτέλεσμα.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.