ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τσίπρας: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα….

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχώρησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα, εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και σημείωσε ότι «οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων».

Αναλυτικότερα, με αφορμή το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη από σταθερότητα». Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- και αποτελεί όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Όποιος ζητά εκλογές πρέπει να εξηγήσει τι θα κερδίσουν οι πολίτες από μία τέτοια επιλογή» συμπλήρωσε. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάμε στη διαπραγμάτευση έχοντας στόχους, σχέδιο και, πιστεύουμε, συμμάχους στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε περισσότερα».

}

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει ούτως ή άλλως, θα έχει ‘rebound’ το 2017» αλλά το ζήτημα είναι αν θα είναι διαρκής». «Θα θέλαμε σε αυτήν τη μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς την έχουμε απέναντι» δήλωσε. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και επανέλαβε, χαριτολογώντας, ότι θα φορέσει γραβάτα όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η οριστική λύση της κρίσης χρέους, ή το Κυπριακό. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται μίας δίκαιης ρύθμισης του χρέους, δεν μπορούν να περιμένουν, και «η λύση δεν μπορεί να είναι συνάντηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες».

«Το ζήτημα του χρέους, που θα καθορίσει την επιτυχία του προγράμματος, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας-Γερμανίας» τόνισε. «Εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Αυτό θα πούμε στη Γερμανία» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η χώρα, κλείνοντας την πρώτη αξιολόγηση, που είναι το 70% του προγράμματος, θα έπρεπε να είχε δρέψει ήδη καρπούς, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, πέρα από το waiver, αλλά αυτό δεν έχει γίνει «λόγω της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ». «Δεν πρέπει οι εξελίξεις σε μία χώρα να είναι τροχοπέδη για μία εξέλιξη που θα είναι ωφέλιμη σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχει μπροστά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι θα δούμε στη συνέχεια τα θέματα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά. «Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων» είπε ο πρωθυπουργός και, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του, είπε χαριτολογώντας: «Αν δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας» και «η κυβέρνηση αυτή άντεξε στα πολύ δύσκολα», ενώ αναφερόμενος στο θέμα ενδεχόμενου διαλόγου με άλλες δυνάμεις επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» τη στάση της κ. Γεννηματά, η οποία, όπως είπε, «επέλεξε να είναι παράρτημα της ΝΔ» «Δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε άμεσο χρόνο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του έτους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν θα σημαίνει διαγραφή τους». «Ο ΕΦΚΑ θα έχει πρόβλημα να σταθεί στα πόδια του αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «τονωτική ένεση στους οφειλέτες, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα». Με αφορμή το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ευρύτερα στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «καταφέραμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το μικρότερο δυνατό κόστος».

«Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις για τους συνταξιούχους». «Πιστεύω ότι πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» δήλωσε. Σε ερώτηση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2009, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η διαμάχη αφορά κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι «αν δικαιωθεί η μία άποψη, ότι έφταιγε για τη διόγκωση ο Καραμανλής, δικαιώνεται ο Παπανδρέου, και αν δικαιωθεί η άλλη, το αντίστροφο». Ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν αμφισβητεί τα στοιχεία με τα οποία υπογράφηκε η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα. «Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μία διαδικασία και δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία με τα οποία συνάψαμε τη συμφωνία» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα να διερευνήσει τα σκοτεινά σημεία». «Μου προκάλεσε ερωτήματα η παρέμβαση των Ευρωπαίων, ζητούν διαβεβαίωση για το εάν αμφισβητούμε τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα και εμείς την δώσαμε».

Είπε επίσης ότι του προκάλεσε «εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος έσπευσε, ίσως για να προφυλάξει τον εαυτό του» να συσχετίσει την έκβαση της υπόθεσης με την εκταμίευση. «Θα χυθεί φως, δεν μπορώ να προδικάσω τίποτε, αλλά δεν νομίζω ότι αφορά αυτή την στιγμή την Ευρώπη ούτε και τη μείωση χρέους» είπε. Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κόφτη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα μέχρι το 2018 «ήταν αυτά που πετύχαμε σε αυτή τη συμφωνία» και είναι χαμηλότερο των προηγούμενων. «Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και θα τις υλοποιήσουμε, θα σφίξουμε τα δόντια ώστε μία φορά να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε χαρακτηριστικά. «Από το 2018, οι αποφάσεις συναρτώνται με το τι θα γίνει με το χρέος, συζήτηση που θα διεξαχθεί. Στο Eurogroup του Μαΐου στο όριο 15% για δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν πως με αυτές τις αποφάσεις μπορεί να επιτευχθεί και με μικρότερα πλεονάσματα. Η εκτίμησή μου είναι πως να πέσουν από το 2018 κι έπειτα είναι εφικτό, ρεαλιστικό, αναγκαίο, μαχητός στόχος που θα καταφέρουμε» είπε.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πλεονασμάτων, έδειξε στα «δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που επωμίζεται η επιχειρηματικότητα, τους έμμεσους φόρους», λέγοντας πως είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο υψηλό ΦΠΑ» και στη φορολογία ακινήτων, μιλώντας για «αντικατάσταση με έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας».

Σε ερώτηση για την συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της» είπε. Από την άλλη πλευρά, είπε πως, εξαιτίας της εξέτασης κάθε αιτήματος ασύλου ξεχωριστά, υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας». Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, όπως εξέφρασε και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.

Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια». Αν κάποιος «έβαλε χέρι» στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως ο κ. Μητσοτάκης «κάτι πρέπει να πει για να ικανοποιήσει το κοινό του».

Όσον αφορά την Παιδεία, ανέφερε πως «πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο αποφορτισμένο χωρίς προκαταλήψεις». «Εγω ακούω τσιτάτα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αριστεία, από πού προέκυψε αυτό;». Αναφερόμενος στις θέσεις Μπαλτά για τα πρότυπα και πειραματικά λύκεια, ανέφερε πως «η Αριστερά έχει τις θέσεις να δοθούν σε όλες ευακριίες, θέλουμε άριστα σχολεία παντού και για όλους».

«Η μεταρρύθμιση που προωθούμε τώρα στο Γυμνάσιο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο, είναι αναγκαία, και θα ανοίξουμε τη συζήτηση και στη Βουλή» είπε, επικρίνοντας επίσης τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και λέγοντας πως στην υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθείται διαφορετικό σύστημα. «Οι δαπάνες είναι κρίσιμο μέγεθος, πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των δαπανών, αλλά υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές που δεν χρειάζονται δαπάνες αλλά σχέδιο και τη συζήτηση για αυτές τις αλλαγές θα την ανοίξουμε» είπε. Σχετικά με την ΕΥΑΘ, επανέλαβε πως είναι δέσμευσή η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σε νερό και ενέργεια, όμως σημείωσε ότι «κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σημαίνει ότι είναι υπό δημόσιο έλεγχο», διαχωρίζοντας συμμετοχή ιδιωτικών με μειοψηφικό πακέτο. Προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο, επανέλαβε.

«Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση δεν θα υπάρχει, παρά τις Κασσάνδρες τα έσοδα πάνε καλά» είπε, ενώ αναφερόμενος σε θέσεις για περικοπή φόρων είπε: «Δεν μας λένε πώς θα γίνουν» επειδή θα σημαίνει πως «δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο Δημόσιο». Όσον αφορά τις ελαφρύνσεις, είπε πως όταν υπάρχει περιθώριο γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις «και αν έχουμε τη δυνατότητα σχεδιάζουμε διεύρυνση των απαλλαγών το 2017», δείχνοντας στον ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ότι για το 92% των φορολογουμένων πληρώνουν είτε λιγότερο είτε ελάχιστα αυξημένο ΦΠΑ και οι υπόλοιποι παραπάνω «επειδή λογική μας είναι να πληρώνουν οι κατέχοντες». «Τα μεγάλα βάρη τα επωμίζονται αυτοί που είναι έντιμοι. Αν όσοι φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν πλήρωναν, θα υπήρχε χώρος για ελαφρύνσεις».

Σχετικά με την συζήτηση στην Ευρώπη, τόνισε ότι «έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας, δεν μας λένε πια τους τεμπέληδες της Ευρώπης». Καθώς η ερώτηση είχε τεθεί με όρους «μπασκετικής άμυνας», ο πρωθυπουργός κατέληξε χαρακτηριστικά πως «εν πάση περιπτώσει, για της άμυνα έχουμε πλέον τον Τσακαλώτο, οπότε είμαι αισιόδοξος». Όσον αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε πως «δεν υπάρχει ζήτημα ενδοκυβερνητικής σταθερότητας, η κυβέρνηση έχει αντέξει δυσκολότερα». Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, χαρακτήρισε «αδιανόητη την στάση της κυρίας Γεννηματά, επέλεξε να είναι παράρτημα». «Υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θέλουμε να βρεθούμε μαζί, και βρεθήκαμε» προσέθεσε, λέγοντας πως τα προβλήματα υπερβαίνουν τα στενά κομματικά συμφέροντα και «εμείς είμαστε στη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Αφήστε μια απάντηση