ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Τζανάκης: Νομιμοποιήθηκε η καταστρατήγησή των μέτρων

Τρία χρόνια έχουν περάσει πλέον από την επιβολή του πρώτου lockdown και η χώρα πλέον εισέρχεται στην μετά – κορονοϊό εποχή. Μάλιστα, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι  «Νομίζω ότι έχουμε εισέλθει για τα καλά σε φάση ενδημίας. Βεβαίως θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα άτομα τα ευάλωτα, τους υπερήλικες και όσους παίρνουν ειδικά φάρμακα. Αλλά με την έννοια των «εκτάκτων μέτρων» νομίζω ότι έχουμε μπει σε μία φάση για την οποία έχω την αίσθηση ότι ανεπιστρεπτί μας οδηγεί στην ενδημία. Το έχω πει εδώ και καιρό αυτό», σχολιάζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας,.

Την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας ενέκριναν μετά από συνεδρίασή τους οι επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ τη σχετική εισήγηση είχε κάνει προηγουμένως το Υπουργείο Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης, έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η πλήρης κατάργησή τους θα αρχίσει να ισχύει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία.

Παρόλα αυτά, όπως είπε, “παραμένει η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν”.

Η ΚΥΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr αναμένεται πριν από το Πάσχα, ουσιαστικά καταργεί μεταξύ άλλων:

  • την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ
  • τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
    τα όποια ελάχιστα μέτρα είχαν παραμείνει σε εστιατόρια και μπαρ (απολυμαντικά στα τραπέζια κ.α.)
  • “Νομιμοποιείται πλέον και αίρεται η «καταστρατήγηση» των μέτρων, τα οποία δεν τηρούνταν έτσι κι αλλιώς”, σχολιάζει με σκωπτική διάθεση ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τζανάκης.
  • Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση της επιβεβαίωσης της νόσησης μέσω rapid test σε φαρμακείο ή δομή υγείας, για την έκδοση της πενθήμερης αναρρωτικής άδειας στους πάσχοντες από COVID. Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν άδεια στους εργαζόμενους, μετά από τη διενέργεια self test στο σπίτι.

«Κάποια μέτρα δεν έπρεπε να υπάρχουν»
Ο κ. Τζανάκης, σχολιάζει περαιτέρω: “Νομίζω ότι κάποια μέτρα δεν έπρεπε να υπάρχουν και κάποια που έπρεπε να τηρούνται δεν τηρούνταν. Π.χ. δεν τηρείται όλο αυτό το διάστημα η μάσκα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και ιδιαιτέρως στα αεροπλάνα. Αυτό ήταν το σημαντικότερο μέτρο το οποίο καταστρατηγείτο κατά κόρον και είχε κάποια σημασία, όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά και για τις άλλες λοιμώξεις”, λέει.

“Χαίρομαι πάρα πολύ που παραμένει ισχυρή σύσταση για τις ευπαθείς ομάδες την οποία κι εγώ επικροτώ. Γιατί οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατεύονται από μόνοι τους και εθελοντικά με μάσκα όπου πηγαίνουν. Επίσης θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει και με τα θέματα της νοσηλείας των ανθρώπων τους οποίους βρίσκουμε θετικούς”, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: “Θα πρέπει να φυλάγονται όχι μόνο από τον κορονοίό, αλλά και από τις άλλες ιώσεις. Που είναι εξίσου επικίνδυνες γι’ αυτούς”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση