Βασιλακόπουλος: Εμβολιασμός για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

0

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία, επικρατώντας στη χώρα σε ποσοστό σχεδόν 80%, η ανησυχία των ειδικών, χτυπάει «κόκκινο», καθώς αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προμηνύουν ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο.  Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανεβαίνει, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει την Δευτέρα 250 άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 2.218 κρούσματα και 13 νέοι θάνατοι.

Το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα, και οι ειδικοί, σχεδόν καθημερινά, προειδοποιούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων. Υπογραμμίζουν δε την την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε: να μην φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως και να αποτραπεί η έλευση ενός ακόμη κύματος κοροναϊού, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Παράλληλα, σημειώνουν την  ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Όπως τονίζεται αυτή τη στιγμή έχουμε τρία όπλα για την ανάσχεση της πανδημίας: Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Το δεύτερο η ιχνηλάτηση και το τρίτο είναι τα  μέτρα προστασίας και δη η χρήση της μάσκας.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε» τόνισε ο  Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας. «Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα. Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κοροναϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα.Όταν είμαστε στο μπαράκι δεν φοράω τη μάσκα μου και δεν κάθομαι στα 2 μέτρα από τον άλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

« Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18 – 39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι και δεκατέσσερις είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκι διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε.

 

Γράψτε την άποψη σας

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.