ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασιλακόπουλος: “Γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά”

Τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τα βήματα προς την άρση μέτρων εξήγησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα.

«Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως διευκρίνισε πάντως, κάποια μέτρα δεν θα αρθούν, με ένα από αυτά να είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκτός αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Αναφερόμενος στην πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω», είπε.

Τέλος, και όσον αφορά στις εξελίξεις στα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία όπως επεσήμανε θα είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποτελεσματικά καθώς θα έχουν προηγηθεί προηγούμενες δόσεις των εμβολίων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση