ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλακόπουλος: «Τα νέα στελέχη του ιού δεν προκαλούν βαριά νόσηση»

«Να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με 4η δόση οι άνθρωποι, μεγαλύτεροι σε ηλικία» συνέστησε ο  καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες. Ο καθηγητής μίλησε παράλληλα για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» η οποία σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

«Αυτή είναι μία παραλλαγή που δεν είναι φυσική μετεξέλιξη του Ο4 και του Ο5 που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες. Είναι μία μετεξέλιξη του Ο2 που μας είχε απασχολήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μία παραλλαγή, που έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις παραπάνω απ΄ την Ο2, έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά το εάν είναι μεταδοτική και αν κάνει βαριά νόσο.

Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να το πούμε, ας ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του Ο4 και του Ο5 που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Εάν επικρατήσει ο «Κένταυρος», τότε θα ασχοληθούμε και με αυτόν εκτενώς. Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Για την κάθε μία μετάλλαξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες», ανέφερε αρχικά.

«Η μέχρι τώρα πορεία του ιού δείχνει ότι, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων που περιγράφετε, γιατί το να έχω πυρετό με προβληματίζει, αλλά εάν αυτός πυρετός δεν με οδηγεί στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Προς το παρόν τα στελέχη που έχουν προκύψει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι στελέχη που κάνουν πιο βαριά νόσηση και προκαλούν θάνατο. Ελπίζουμε και αυτό, δεν θα είναι ένα τέτοιο στέλεχος.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα στέλεχος μπορεί να γίνει επιθετικό με την έννοια της βαρύτερης νόσου, αλλά είναι κάτι σπάνιο να συμβεί. Ακόμα και τον ίδιο τον ιό δεν τον «συμφέρει», γιατί προσπαθεί πρακτικά να επιβιώσει, διότι βρίσκει μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, και από τα εμβόλια και από την νόσηση. Εάν όμως επιβιώνοντας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους, τότε ο ίδιος θα τείνει να εξαφανιστεί», συμπλήρωσε.

Για την παρατήρηση Τσιόδρα σχετικά με την ανάγκη «νέας γενιάς εμβολίων», ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως, «είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια θα μείνουν τη ζωή μας. Αυτό είναι μόνο καλό και καθόλου κακό, μακάρι να είχαμε εμβόλια για κάθε μεταδοτική νόσο. Ξεκινήσαμε με ένα εμβόλιο που το φτιάξαμε για έναν αρχικό ιό, και βγήκε στις αρχές του 2020. Προφανώς καταλάβαμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουμε τη μόλυνση, λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουν την ήπια νόσηση, και πολύ αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Οι επιστήμονες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό.

Ήδη τα εμβόλια που θα φτιαχτούν από εδώ και πέρα, είναι εμβόλια που περιλαμβάνουν περισσότερα στελέχη του ιού, αλλά και για τα στελέχη 4 και 5. Η σύσταση είναι να πάμε σε εμβόλια, που να έχουν όλα τα τρέχοντα στελέχη που θα επικρατούν. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε εμβόλια που δε θα απευθύνονται στα τμήματα του ιού που θα αλλάζουν, άρα θα χρειάζονται και επικαιροποίηση, στα τμήματα του ιού που παραμένουν σταθερά, άρα δεν θα χρειάζονται επικαιροποίηση και δεν θα πηγαίνουμε σε τόσο συχνούς εμβολιασμούς».

 

 

Αφήστε μια απάντηση