ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης..

Ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα η διανομή πετρελαίου θέρμανσης και στους καταναλωτές με την μέση τιμή ανά λίτρο να βρίσκεται στα 0,94 λεπτά. Ωστόσο ανάλογα με την περιοχή, η τιμή δεν αποκλείεται να παρουσιάσει διακυμάνσεις και στα νησιά να ξεπεράσει ακόμα και το 1 ευρώ το λίτρο. «Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί στα 0,93-0,94 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια λίγο παραπάνω, ανάλογα με την επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς. Μπορεί να το δούμε και στο 1 ευρώ το λίτρο» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γ. Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο». Όπως τόνισε επίσης, αν και οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δεν αποκλείεται να ανέβουν αν σημειώσει άνοδο τη τιμή του διεθνούς πετρελαίου το οποίο «τις τελευταίες ημέρες “τσιμπάει” δειλά δειλά περίπου 1-2 δολάρια». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 0,23 λεπτά ανά λίτρο σε 0,28 και ανέβασαν το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή του προϊόντος στο 50%.

Πιο ελκυστική λύση το φυσικό αέριο
Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους πάντως δεν είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι «θα καταγραφεί και άλλη μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης» η οποία τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσε πτώση κατά 25% με 28%. Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο εμφανίζεται ως μία καλύτερη λύση καθώς πωλείται ακόμα και 40% φθηνότερα, με την τιμή του τον Οκτώβρη να διαμορφώνεται στα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μειωμένο και το επίδομα θέρμανσης
Μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018. Η επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η περικοπή αυτή θα γίνει είτε με αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποκλειστούν περίπου 350.000 δηλαδή οι μισοί δικαιούχοι, είτε με μείωση στο ποσό ανά λίτρο από τα 25 λεπτά που είναι σήμερα στα 12 με 13. Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα ξεκινήσει από 1-1-2018 και θα αφορά αγορές που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

ΓΓ Καταναλωτή: Τι πρέπει να προσέξετε κατά την παραλαβή
Σύμφωνα με την ΓΓ Καταναλωτή, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:

  • Nα κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή
  • Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
  • Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
  • Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
  • Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
  • Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
  • Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
  • Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25×1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).
  • Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 – 6 λεπτά.
  • Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

Αφήστε μια απάντηση